به گزارش روابط عمومی خانه موسیقی، نشست ماهیانه هنرمندان و اعضای خانه موسیقی پس از دوسال وقفه دوران کرونا در عصر روز یکشنبه 29 خردادماه در سالن اجتماعات خانه موسیقی برگزار شد.
در این نشست رجب پور در ابتدا به نشست کانون پژوهشگران خانه موسیقی اشاره کرد و گفت: ما به زودی نشستی با موضوع بررسی آسیبهای موسیقی و آسیبشناسی در حوزه موسیقی پاپ اواخر تیرماه در خانه هنرمندان حضور خواهیم داشت.
رئیس هیئت مدیره کانون ناشران ضمن دعوت از حاضران به این نشست توضیح داد: در حال حاضر ما با آسیبهای جدی در حوزه موسیقی به دلیل ترویج موسیقیهای غیرکاربردی در جامعه مواجه هستیم. از طرف دیگر، دخالت نهادهای غیرمسئول در حوزه موسیقی به گسترش این نابسامانیها دامن زده است. به همین دلیل ما قصد داریم در اولین جلسه هماندیشی به بررسی این آسیبها بپردازیم.
رجبپور درباره سخنرانان این جلسه گفت: امیرعباس ستایشگر (رئیس کانون پژوهشگران)، فردین خلعتبری (آهنگساز)، حسین غیاثی (شاعر و ترانهسرا) و خودم بهعنوان نماینده ناشران حوزه موسیقی در این نشست سخنرانی خواهیم کرد.
حمیدرضا اردلان، یکی دیگر از اعضای هئیت مدیره خانه موسیقی درباره نقد و ایجاد فضای مناسب و کارآمد برای نقد درست در موسیقی صحبت کرد. او گفت: این نشستها میتوانند نشانههایی باشند از عکسالعملی که اعضای خانه موسیقی نسبت به رویدادهای صنف خودشان دارند و بهتر است که خود ما شرایطی فراهم کنیم که فضای نقد ایجاد شود.
عضو هیئت مدیره ادامه داد: این نقد میتواند جهتگیریهای متفاوتی داشته باشد، مثلاً اینکه هئیت مدیره خانه موسیقی چه عملکردی دارند و چگونه کار میکنند، یا اینکه اعضای خانه موسیقی نسبت به وظایفی که در اساسنامه خانه موسیقی آمده است در چه وضعیتی قرار دارند، یک جریان نقد دیگر میشود نگاه ما به مدیریت موسیقی کشور که می تواند بخش مهمی از جریانات موسیقی کشور را رقم بزند.
اردلان اشاره کرد: باز نگاه منتقدانه دیگر یا حتی پژوهشگرانه دیگر میتواند با این سؤال شروع شود که نسل جوان در دهههای آینده چه گوشی خواهند داشت. چیزی که ما تحت عنوان موسیقی میشناسیم یکی از مفاهیم معرفت شنیداری است و باید ببینم که در نسل جوان چه سرنوشتی پیدا خواهد کرد. همه این موارد میتوانند موضوع نقد باشند. اینکه ما بهعنوان دستاندرکاران موسیقی چه نگاه یا ادراکی از گوش آینده کشور ایران و جهان داریم.
او درباره اشارهاش به واژه «گوش» گفت: اینکه میگویم «گوش»، گوش عضوی است که ما با آن صدا میشنویم، در واقع ما یکسری صدا میشنویم که در تعریفی به آن موسیقی میگویند. در دوره جدید به آن تعاریف کلاسیک، تعاریف جدیدی اضافه شده است. بسیاری از جریانات موسیقی امروز پافراتر گذاشتهاند و درباره مسائل بنیادیتری پرسش مطرح میکنند؛ اینکه اساساً صدا چیست یا موسیقی چیست یا موسیقیدان چه کسی است، این سوالاتی است که افق جدید را به ما نشان میدهد. تا درک کنیم صدا در جهان به چه سمتوسویی میرود.
این عضو هئیت مدیره خانه موسیقی با بیان اینکه ممکن است این بحثی که با شما مطرح میکنم در حیطه موسیقی قرار نگیرد، توضیح داد: حتی مساله خود زبان که موسیقی سنتی ایرانی بسیار تحتتاثیر آن قرار دارد؛ وزنهای شعری، انواع نثر و ساختار نحوی زبان هم در حال تغییر است. یعنی زبانی که ما امروز با آن تکلم میکنیم دیگر مانند گذشته نیست.
وی تاکید کرد: یکی از موضوعات نقد میتواند عملکرد خانه موسیقی نسبت به معرفت شنیداری جامعه باشد. یکی از رسانههایی که بیشترین تأثیر را در شکلگیری گوش مردم دارد، صدا و سیماست. باید دید این رسانه چه صدایی را به گوش مردم میرساند، چطور عمل میکند و مُبلغ چه نوع زبانی است. امروز ما میدانیم که این نحوه زبانی که تلویزیون مبلغ آن است، زبان سیاسی است. حالا باید ببینم از این بذر زبان سیاسی میخواهیم در نسل فردا چه چیزی درو کنیم؟!
اردلان ادامه داد: در حقیقت میخواهم از شما دعوت کنم، در این نشستها پژوهشگران و موسیقیدانان حضور پیدا کنند و این دریچه نقد را از گرایشات سیاسی در خانه موسیقی ایران به سمت نگاه بنیادین معطوف کنیم. تا متوجه شویم که چه اتفاقی برای گوش ایرانی و به ویژه نسلهای جوان در آینده اتفاق خواهد افتاد.
در ادامه این نشست،آریا قریشی، نوازنده گیتار از شاگردان محسن محترمی به اجرای دو قطعه کلاسیک پرداخت.
یادی از هنرمندان موسیقی که در دوران کرونا از میان ما رفتند، نیز بخش دیگری از این برنامه بود.
در بخشی دیگر آرش بنی حسینی، نوازنده تنبک و وحید فیض آبادی، ویولونیست به اجرای موسیقی پرداختند ...
در آخرین اجرای موسیقی این نشست، مهدی بهبودی و فائزه بختیار اثر «سنگینتر از هوا» ساخته الوین لوسیر را برای حاضران اجرا کردند.پیش از اجرا بهبودی در باره ویژگی های این اثر توضیحاتی ارائه داد.
وی گفت با استفاده از یک بادکنک در مقابل دهان، خاطراتی را به صورت نجوا قرائت خواهیم کرد که برای مخاطبان در زوایای مختلفی که در حین حرکت ایجاد می شود، اصوات با شدت های مختلفی به گوش می رسد که برای مخاطبان جالب است.
این نشست در حالی برگزار شد که آخرین نشست ماهیانه در بهمن ماه 1398 برمی گردد و پس از آن به دلیل شیوع ویروس کرونا تمامی نشست ها و برنامههای فرهنگی لغو شد.
نشست های ماهیانه خانه موسیقی بطور مستمر از سال 1389 در یکشنبههای آخر هر ماه برگزار شد که با اجراهای موسیقی، اجرای پیشکسوتان موسیقی، معرفی استعدادهای جوان، معرفی تازههای کتاب و آلبوم و موسیقی مناسبتی همراه بود.
*با پوزش به علت مشکل فنی خبر نشست با تاخیر منتشر شده است.